Aktualności


Oponki
26.02.2025

W ramach zajęć kulinarnych oraz zbliżającego się tłustego czwartku uczniowie z klasy 5 mieli okazję wspólnie przygotować i usmażyć oponki – zarówno w wersji bezglutenowej, jak i tradycyjnej z glutenem. Na początku zajęć uczniowie zapoznali się z przepisami oraz różnicami między mąką glutenową, a bezglutenową. Następnie podzielili się na grupy – jedna przygotowywała ciasto na oponki tradycyjne, a druga na oponki bezglutenowe. Każdy miał możliwość aktywnego uczestnictwa w procesie – od odmierzania składników, przez wyrabianie ciasta, aż po wycinanie kształtów oponek. Po przygotowaniu ciasta przystąpiliśmy do smażenia. Pod opieką nauczyciela uczniowie obserwowali, jak oponki rumienią się w gorącym oleju. Gdy były gotowe, odsączyliśmy je na ręczniku papierowym i posypaliśmy cukrem pudrem. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją. Uczniowie mieli okazję porównać smak obu rodzajów oponek i podzielić się swoimi wrażeniami. To był nie tylko smaczny, ale i rozwijający czas – ćwiczyliśmy współpracę, samodzielność oraz umiejętności kulinarne, a przede wszystkim dobrze się bawiliśmy!

« powrót


Oponki