Aktualności


Wielkanocna babka
23.03.2024

Wielkanoc coraz bliżej! Z tej okazji klasa 4zb upiekła pyszną babkę wielkanocną. A że przepis jest dość łatwy, ale wymaga dużej dokładności  podajemy go specjalnie dla Was. Do Wielkanocnej Babki potrzebujemy:
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
- kostkę margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szklankę drobnego cukru
- 30 dag mąki pszennej
- 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym jajku (długo ucierając każde dodane jajko, nie dodajemy jajek na raz). Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w osobnej misce, dodając ją następnie partiami do reszty ciasta dobrze ucierając. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy całość do foremki na babkę, cztery łyżki masy odkładamy do osobnego pojemnika dodając do niego 2 łyżeczki kakao. Przekładamy trochę jasnej masy do formy, następnie ciemnej, zakrywając resztę jasną masą. Pieczemy około godziny w 150°c. Smacznego!

« powrót


Wielkanocna babka